Médiavisszhang

Székesfehérvár – Kórustalálkozó a Szent Imre templomban
A Szent Imre templomban rendezték meg a Szent István országa-Boldogasszony országa Kórustalálkozót. Az idei hangversenyekre Veszprémből és Galántáról érkeztek vendégek a Primavera kórus meghívására.
Forrás: Fehérvár Médiacentrum – archívum 2017.10.09./a kórus ajándék DVD-n is megkapta a riportot

A riport megtekinthető itt: Boldogasszony országa – riport

A Pátria Rádió riportja a kórus kárpátaljai vendégszerepléséről
Kórusunk 2017. április 20-23 között Kárpátalján járt. Erről a vendégszereplésről és az ottani élményekről beszélgetett a kórustagokkal Bodri Nóra.
A riport 2017. május 14-én hangzott el a Pátria Rádióban az X-generáció című műsorban két részben | www.rozhlas.sk

A RIPORT 1. része [mp3, 8.5 MB, időtartam 11:42 perc]
A RIPORT 2. része [mp3, 7.5 MB, időtartam 10:21 perc]

A Pátria Rádió riportja a 60-as jubileum kapcsán
A jubileumi ünnepséget követően karnagyunkkal, a vendégekkel és a kórus tagjaival Bodri Nóra beszélgetett.
Elhangzott 2016. november 18-án, a Tízórai c. műsorban két részben | www.rozhlas.sk

A RIPORT 1. része [mp3, 10.7 MB, időtartam 11:09 perc]
A RIPORT 2. része [mp3, 9.9 MB, időtartam 10:16 perc]

Amíg egy nép énekel … – Így ünnepelt a hatvanéves Kodály Zoltán Daloskör

Hatvan éve alakult a felvidéki kórusmozgalom egyik kiemelkedő képviselője, a galántai Kodály Zoltán Daloskör. Ezt a kerek jubileumot november 12-én nagyszabású hangversennyel ünnepelte a kórus, meghívott vendégeik, valamint a szép számú, lelkes közönség körében.

A Józsa Mónika vezette csapat olyan előadókat hívott meg a rendhagyó estre, akikkel a daloskör szorosabb kapcsolatot ápol.

A koncert Kodály Zoltán Fölszállott a páva c. művével indult, majd Kertész Attila Liszt-díjas karnagy beszédével hivatalosan is megnyitotta.

Az első vendégfellépő a helyi Kodály Zoltán Alapiskola Gyermekkara volt, Balogh Csaba vezényletével. Többek között Karai József és Bárdos Lajos gyerekdarabjait szólaltatták meg.

Őket a koloni Zobor Hangja Vegyeskar követte, akik szintén jubiláltak, idén ünnepelték fennállásuk 45. évfordulóját. Karnagyuk a Kodály Napok különdíjasa, Csáky Antal. Műsorukban helyet kapott Tóth Árpád és Koncsol László Az ezeréves tölgy című kortárs darabja is.

Bartók Béla, Bárdos Lajos és Kodály Zoltán műveket adott elő az este külföldi fellépője, a Diósdi Nőikar, Sirákné Kemény Kinga vezetésével.

Nyitráról érkezett a Collegia Cantorum kamarazenekar, és elsőként Bartók Béla Erdélyi táncok című művét játszották el Štefan Madari vezényletével.

Ezt követően a Kodály Zoltán Daloskörrel kiegészülve Haydn Missa Brevis-jét is bemutatták, ahol Becse Szabó Ilona énekművész és Ternóczky István orgonaművész működtek közre. A nagyszabású mű után az ünnepelt kórus Barabás Árpád és Daróci Bárdos Tamás egy-egy darabját is elénekelte a nagyérdeműnek.

A hangverseny egy közös nagy énekléssel zárult, ahol a jól ismert Kodály mű, az Esti dal csendült fel több mint száz énekes szájából.

Az este folyamán a kórust többek között Tamási László, Bárdos Gyula, Stirber Lajos, Berényi József és Kazán József is méltatta, köszöntötte.

Mi is csak csatlakozni tudunk és még sok-sok ilyen ünnepet kívánunk a Kodály Zoltán Daloskörnek 🙂

60 éves fennállását ünnepelte a galántai Kodály daloskör

Szombaton ünnepelte a Kodály Zoltán Daloskör megalakulásának 60. évfordulóját. A jeles ünnep alkalmából ünnepi hangversenyt rendeztek a Galántai Művelődési Központban.

A jubileumi hangversenyt a Kodály Zoltán Daloskör nyitotta meg, Kodály Zoltán Ady Endre versére komponált Fölszállott a páva című művével, Józsa Mónika vezényletével. Kertész Attila egyetemi tanár, Liszt-díjas karnagy, a Magyar Kodály Társaság elnökségi tagja köszöntötte a kórust és a jelenlévőket. „Csodák történnek, csodaszámba megy a hűség is, hűség egy szellemi örökséghez, egy örök értékhez, a kodályi eszmékhez. Ez a hűség jellemzője a daloskörnek, amelynek tagjai nagykövetei az eszmék közvetítésének itthon, a Kárpát-medencében, Európában és Európán kívül is” – mondta köszöntőjében Kertész Attila.

Az énekkar útját a kezdetekkor maga Kodály Zoltán egyengette, aki hozzájárult ahhoz, hogy a kórus az ő nevét viselje. A kórus működését élete végéig figyelemmel kísérte, halála után pedig ezt tette Kodály Zoltánné Péczely Sarolta is. „Hisszük, hogy továbbra is lesznek Galántán, akik éltetik ezt az örökséget, éltetik a szlovákiai magyar kórusmozgalmat” – mondta Kertész Attila, majd átadta a Magyar Kodály Társaság oklevelét. A köszöntő után a Galántai Kodály Zoltán Alapiskola gyermekkara következett, melyet Balogh Csaba, a gyermekkar alapítója vezényelt. Csáky Antal vezényletével a koloni Zobor Hangja Vegyes Kar állt színpadra. A Diósdi Női Kar és a nyitrai Collegia Cantorum Kamarazenekar is köszöntötte az ünneplő daloskört. Becse Szabó Ilona szólista és Ternóczky István orgonaművész is közreműködött a jubileumi koncerten.

A Kodály Zoltán Daloskör 1956-ban alakult. Ág Tibor, az alapító karnagy 1979-ig irányította. Őt Chemez Zsuzsanna követte, aki három évig volt karvezető. 1982-től Józsa Mónika a daloskör karnagya. A daloskör az elmúlt időszakban Magyarországon, Erdélyben, Csehországban, Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Izraelben képviselte Galántát. Számos kitüntetést kapott: Galánta város polgármesterének díját kétszer adományozták a jubilánsoknak. Megkapták a Kodály Zoltán-emlékdíjat, a nagyszombati kerületi önkormányzat díját, a Csokonai Vitéz Mihály közösségi díjat.
2004 januárjától polgári társulásként működik az énekkar, céljuk a világi és egyházi kórusművek magas szintű előadása, a hazai és a külföldi kórusok közti kapcsolat ápolása.

www.szmpsz.sk


Dr. Balogh Csaba, Magyarország szlovákiai nagykövete március 14-én ünnepi fogadást szervezett a komáromi Tiszti Pavilonban. A nemzeti ünnep alkalmából a Magyarország köztársaság elnöke Józsa Mónikának, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta.


Józsa Mónika, a szlovákiai magyarság érdekében hosszú időn át kifejtett kulturális, tudományos, oktatói, zenepedagógusi, kórusvezetői tevékenysége, valamint a felvidéki magyar ének-zenei és az énekkari kultúra, kórusmozgalom megőrzése terén, továbbá a magyar ének-zenetanárok egyetemi és továbbképzésében kifejtett fáradhatatlan munkássága elismeréséért kapta a kitüntetést.


A kitüntetett a Nyitrai Konstantín Filozófus Egyetem tanára, karnagy, évek óta lekes szervezője és előadója a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége komáromi Jókai Mór Nyári Egyeteme kórusvezetői szakcsoportjának.

A díjazottnak gratulálunk.

Forrás: http://www.szmpsz.sk/

További cikk a témában:
Állami kitüntetéseket adtak át a nagykövetség komáromi ünnepi fogadásán – felvidék.ma, 2013. március 14.

A Diósdi Nőikar a jubileumi esztendőben – a határon túli legnevesebb Kodály Zoltán nevét viselő kórust – a Galántai Kodály Zoltán Daloskört – hívta meg, neves karnagyuk, Józsa Mónika vezetésével. Közösen adtak két hangversenyt, elsőt Diósdon, másnap este 2012. október 27-én Budapesten az Óbudai Társaskörben.
XXII. évfolyam, 8. szám 2012 | Márkusné Natter-Nád Klára – ZeneSzó

Pest megyében, az Érdi kistérség hangulatos környékének szép községe Diósd. Az éneklő kedvű együttes már 22 éve alakult. A ma már jól ismert Diósdi Nőikar művészeti vezetője és karnagya, 1999-től Sirákné Kemény Kinga.

Az elmúlt évtizedek során megszámlálhatatlan a hangversenyeik száma itthon és külföldön egyaránt, szívből jövő csengő hangjukkal sokaknak örömet szereznek. Ám mindenekelőtt elkötelezett hívei Kodály Zoltán kórusművészetének. Ennek egyik bizonysága, hogy 2005 óta kétévente Kórustalálkozót rendeznek városukban Kodály Zoltán tiszteletére. Legutóbbit 2011 decemberében tartották négy vendégkórus részvételével, valamennyien Kodály műveket adtak elő.

Tevékenységükkel egyúttal szervezői Diósd kulturális életének, ennek elismeréseként kapta a nőikar a Diósd Községért Díjat, a Nőikar, elsőként a civil szervezetek közül. 2012-ben, Kodály Zoltán születésének 130. évében méltó módon emlékeztek a zeneköltőre. Az évforduló alkalmából szeptemberben emlékfát ültettek és emléktáblát helyeztek el Diósd szép kis parkjában Kodály Zoltán tiszteletére. Néhány méterrel távolabb már növekszik egy kis fácska, előtte emléktábla hirdeti, hogy Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepelte így az előző évben megemlékezéssel a Diósdi Nőikar. Hagyományteremtő céllal kezdtek az ötlet megvalósításához, ezzel kifejezve azt a szándékot, hogy nemcsak hangversenyeikkel, hanem a kulturális életet látványosan is támogatva, felhívják a figyelmet zenei életünk kiemelkedő nagyságaira. Így akik ezekre a fákra tekintenek és elolvassák az emléktáblákat, legalább egy gondolat erejéig hajtsanak fejet zenei életünk e nagyságai előtt, ezáltal is tovább éltetve emléküket.

A szépen megszervezett eseményt hangverseny követte. A Diósdi Nőikar Kodály Zoltán kórusműveit énekelte, Sirákné Kemény Kinga vezényletével. Kodály Zoltán szólóének és zongora műveiből adott szép válogatást Pintér Eszter Ilona énekművész és Papp Gyula zongoraművész. Ünnepi beszéddel köszöntötte az eseményt Márkusné Natter-Nád Klára, kiemelve az adományozók és támogatók különlegesen szép összefogását. Elismerést és köszönetet mondva az Önkormányzatnak, a Polgármester úrnak, hogy a község központjában ismételten helyet biztosítottak e kezdeményezés megvalósításához.

A kórus repertoárján szerepelnek a zenetörténet kiválóságainak különböző kórusművei, de érdeklődésük a kortárs zene felé is élénken irányul, ennek egyik kiváló példája, hogy Szőnyi Erzsébet zeneszerzőt kérték fel, hogy a Diósdi Nőikar számára egy új művet komponáljon, amit Kodály 130 éves évfordulójának ünnepén kívánnak bemutatni.

A zeneszerző, mivel már ismerte a kórus kiváló képességeit, örömmel tett eleget a kívánságnak. E kérés egyúttal saját szándékát is kifejezte, – hogy művével tisztelegjen a zeneszerző Kodály Zoltán emlékének, születésének 130. esztendejében. – Nagyon szép témát választott, a címe: Testvérmúzsák, Fodor András költeménye. A kórus nagy szorgalommal készült a mű bemutatójára, amelyre egy ünnepélyes alkalmat szántak.

A Diósdi Nőikar idén a jubileumi esztendő őszén még két nagyszabású hangversennyel kíván emlékezni e jeles évfordulóról. Október végén néhány napra vendégül látták a határon túli, legnevesebb Kodály Zoltán nevét viselő kórust – a Galántai Kodály Zoltán Daloskört – neves karnagyuk, Józsa Mónika vezetésével. Két közös hangversenyt tartottak. Az elsőt Diósdon, a második hangversenyt Budapesten október 27-én az Óbudai Társaskörben.

A műsor Kodály Zoltán kórusműveinek legszebb válogatását adta. Az első részben a Diósdi Nőikar szerepelt, szépen kidolgozott formában, ideális hangzással hangzott fel a Gergelyjárás, Zöld erdőben, Pünkösdölő, a Négy olasz madrigál és a Vejnemöjnen muzsikál Sirákné Kemény Kinga vezényletével. Zongorán kísért Szabó Ferenc János.

Ezt követte a meglepetés, az ősbemutató: Szőnyi Erzsébet műve: A Testvérmúzsákhoz – Fodor András költeménye alapján. A modern zenei kompozíciót jól értékelve, érzékeny zenei felfogásában, igényes előadásban szólaltatta meg a Nőikar, Sirákné Kemény Kinga vezetésével. A jelenlévő zeneszerzőt nagy elismeréssel és szeretettel köszöntötték művének bemutatását követően.

A kórus előadásokat szóló ének váltotta. Pintér Eszter Ilona énekművész nagy átéléssel adott elő Kodály Zoltán feldolgozásaiból népdalokat és két műdalt: Nausikaa és A Tavasz, majd elhangzott: Magas kősziklának, Ifjúság mint sólyommadár, Csillagom révészem, Ne búsuljon senki menyecskéje. Zongorán kísért: Szabó Ferenc János.

A színpadra nagy ünnepélyességgel végigvonuló Galántai Kodály Zoltán Daloskört nagy taps kísérte. A vegyeskar megjelenése, öltözete eleve tiszteletet váltott ki. A művek előadása közben a hatás egyre fokozódott. A közönség mindig szívesen fogadja Kodály Nagyszalontai köszöntőjét. De szívszorító volt, amikor megszólalt az Ének Szent István királyhoz, a Szép könyörgés, Balassi Bálint elfelejtett éneke. Az évszázadokkal ezelőtt megfogalmazott gondolatok, a hosszú évtizedek óta újra, meg újra felcsendülő zenei harmóniák, mélyen megrendítik, nem hagyják érzéketlenül a hallgatóságot. Az érzelmi katarzis finom lecsengése volt az Öregek és a Norvég lányok előadása.

Józsa Mónika műsorválasztása, a művek zenei megfogalmazása, kiváló karnagyi egyénisége, együttesével való összhangja varázslatos produkciót eredményezett. A ráadásul énekelt Esti dal a megbékélés nyugalmát, csöndjét árasztotta.

A jól tervezett hangverseny kirobbanó sikerét érte el a két énekkar közös előadásában felhangzó – Berzsenyi Dániel 1807-ben írott szövegére komponált A magyarokhoz – kánonja. Vezényelt Józsa Mónika.

Hatalmas siker övezte a hangversenyt, sokáig ünnepelték a közreműködőket, akik örömteli könnyekkel köszönték meg a sok tapsot. Őszinte elismerés és köszönet illeti a Diósdi Nőikart, hogy egyedül vállalkoztak a szervezés, a meghívás, a vendéglátás gondjaival. Megszerezték az Óbudai Társaskör támogatását, ahol ilyen kivételes ünnepi alkalmat teremtettek a Kodály Hangversenynek. Idézve a költő szavait: „Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat”.

Óriási siker volt a kecskeméti Kodály koncert
Zsúfolásig megtelt a kecskeméti Nagytemplom pénteken (szeptember 28-án) este a „Város Napja” alkalmából rendezett jótékonysági Kodály koncerten. A koncerten felléptek a Kodály Filharmónia és a Kodály Kórus (Debrecen), a Kodály Zoltán Daloskör (Galánta), és a Cantus Nobilis Kórus (Kecskemét). Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere virágcsokorral köszöntötte Kodályné Péczely Saroltát, aki a nézők soraiban szintén megjelent a különleges Kodály koncerten, amelynek teljes bevételével a Nagytemplom felújítását támogatják.
2012. szeptember 28. szombat | Kecskeméti Hírhatár

Eredeti cikk: Kecskeméti Hírhatár Online

Képgaléria a Kecskeméti Hírhatár honlapján
Rövid tudósítás a koncertről a Kecskeméti Televízióban

A Galántai Szent István Király Római Katolikus templom adott méltó helyszínt 2012. március 17-én Józsa Mónika karnagy doktori hangversenyének a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán folytatott tanulmányai keretében. A hangverseny rangját emelte a kettős Kodály évforduló, ugyanis 1910. március 17-én adta első szerzői estjét és ez év december 6-án ünnepli a zenei világ születésének 130. évfordulóját. A zsúfolásig megtelt templom résztvevőit a házigazda szerepében Józsa Attila esperes-plébános fogadta, majd a műsorközlő személyesen köszöntötte a koncert hivatalos értékelőit: Elena Šarayová, Ondrej Šaray és Pavol Tužinský karnagy-docenseket, valamint a budapesti LFZE karnagy-tanárát Erdei Pétert, és Kneifel Imrét, a Székesfehérvári Kodály Gimnázium igazgató karnagyát.
2012. március, Pedagógusfórum, XI. évfolyam 3. szám, 9. oldal | Kazán József


A hangversenyen elsőként a nagy múltú Kodály Zoltán Daloskör élén mutatta be a doktorandusz felkészültségét. Műsoron Joseph Haydn: Missa Brevis No 7 in Bb szerepelt. Közreműködött a nyitrai Collegium Cantorum Kamarazenekar (művészeti vezető: Štefan Madari), valamint Renata Feriková szoprán énekesnő, és orgonán Ternóczky István. A feladatot az énekes szólista és a teljes előadói apparátus kiválóan oldotta meg: a szólista hangja a pianókban is üdén, kulturáltan szólt, az előadói apparátus a bécsi klasszicizmus stílustisztaságával, formailag kiválóan,a Kyrie kiegyensúlyozottan, a Gloria ujjongó örömével, a Credo és Sanctus ünnepélyességével, míg az Agnus Dei a boldogság és a béke keresésének szépségével szólt. A mise műsorra tűzése minden bizonnyal tovább formálja a Daloskör sokoldalúságát. Jó volt látni, hogy a férfikari sorok is létszámban tömörebbek voltak.

A hangverseny második részében a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusa mutatkozott be, amelynek Józsa Mónika a művészeti vezetője. Fellépésükön közreműködött Renáta Feriková (szoprán), Ferienčik Ági (orgona) és Rácz Csaba (gordonka). A „tanítók“ előadásában több stíluskort felölelő fajsúlyos darab csendült fel. Kodály Zoltán: Ének Szent István királyhoz c. nagyvegyeskarra írt változatban, magas hőfokon szólalt meg. Igazán hatásosan szólt az ősbemutatóként előadott Psalm 8, az ifjú zeneszerzői generációt képviselő Mária Jašurdová tollából. Érezni lehetett, hogy a szerző karnagyi tapasztalatokkal rendelkezik, mert a modern zeneszerzői eszközöket megfontoltan, jól énekelhetően alkalmazta. Pazar élményt nyújtott a férfikar, de a női kar szopránja is derekasan megküzdött a polimetrikus szerkezetű szólammal. Zdeněk Lukáš: Dies Irae miserészlete hangszínben, effektusokban telten, kitűnő gradációval szólalt meg. A hatása, gondolom, még nagyobb lett volna, ha a mise más részével lett volna kontrasztba állítva, vagy a két kórus egyesítésében szólalt volna meg.

Az összkart ezúttal Kodály két halhatatlan műve a Jézus és a kufárok, – amely egyike a legnehezebbike a Mester műveinek – valamint a Vörösmarty Mihály versére komponált Liszt Ferenchez c. művek alkották. Mindkét mű bemutatása frenetikus hatást váltott ki a karnaggyal igazán „érző“ közönségből. A kórusművek minden szavát értettük, minden dallamívet szépen kibontva érezhettünk, a karnagy érzékenységre való hajlamát szintén megtapasztalhattuk.

Összességében elmondhatjuk, hogy egy csodának voltunk részesei. A teljesség jegyében azonban illesse köszönet és elismerés e csoda „hátterét“ biztosító Csemadok Galántai Területi Választmányát is. Mónika, gratulálunk!

Eredeti cikk: Pedagógusfórum, XI. évfolyam 3. szám

A díjazottak ideális példaképek lehetnek
Galánta. A napokban adták át a városban a polgármester díjait, amelyeket azoknak ítéltek oda, akik munkájukkal hozzájárultak a város fejlődéséhez és a város hírnevét öregbítették. Az ünnepségen öt egyénnek és három csoportnak ítélték oda a díjat a művészet, a zene és ének, a műemlékvédelem és a sport terén végzett kiemelkedő munkájukért.
2011. december 28. szerda, 17:00 | B. Juhos Melinda, Új Szó


Csemez Henrietta, a városi hivatal vezetője ünnepi beszédében elmondta, hogy a díjazottak a fiatal nemzedékek ideális példaképei lehetnek. A hét díjazott Ladislav Sabo helyi szobrász alkotását vehette át. A szobor a városi művelődési központ előtt álló új szökőkút közepén található pilon kicsinyített mása, amely a művész elmondása szerint az égi és a földi világ összekapcsolódását jelképezi. A kompozíció alsó része bronzból készült, a felső rozsdamentes acélból készült tükör, ami a jelent, a távoli álmokat, az örökkévalóságot, a fényt szimbolizálja. A hivatalvezető a beszédében elmondta, hogy a kitüntetettek is fények, amelyek utat nyitottak és mutatnak.

A díjazottak listáját a képviselő-testület kulturális és városok közti kapcsolatokért felelős bizottsága, valamint az ifjúsági, testnevelési és sportbizottság ajánlása alapján állították össze.

Elsőként a királyrévi származású Szarka fivérek, a Ghymes együttes alapító tagjai, Szarka Gyula és Tamás vehették át a díjat Ladislav Maťašovský polgármestertől alkotómunkájukért és Galánta példaértékű képviseletéért. „Zenéjük azt keresi, amiben az emberek hasonlítanak s nem azt, miben különböznek. Ezt a hasonlóságot mindig meg is találták, valahányszor megszólaltak” – hangzott el a laudációban.

Másodikként a Kodály Zoltán Daloskör kapta meg az elismerést. Az énekkar első lépéseit maga Kodály Zoltán egyengette. 1962-től hat évig szünetelt a kórus munkája. Az 1969-ben első ízben rendezett Kodály Napokra újjászerveződött a daloskör. 1982-től Józsa Mónika a daloskör karnagya, aki számos komoly eredményt ért el karnagyként. A kórus számos elismerésben részesült itthon és külföldön is. A díjat Józsa Mónika és Zaťko Kamil, a daloskör elnöke vehette át a daloskör megalakulásának 55. évfordulója alkalmából és a város képviseletéért.


Pekarovič György, a város régi krónikása a kulturális emlékek megmentéséért végzett munkájáért kapta meg a díjat. A műemlékvédő közbenjárásának köszönhető, hogy a galántai reneszánsz kastély megmenekült a lebontástól a lakótelep építésekor. Neki köszönhetően újították fel a város számos szakrális emlékét, társszerzője volt a Galántáról megjelent monográfiáknak. Képeslapgyűjteményéből már két naptárt is kiadott a városi hivatal.

Sport kategóriában elsőként a galántai Tomi Kid Kovács világbajnok bokszolót méltatták, aki 2008 óta hivatásos bokszoló. 2009-ben WBF félnehézsúlyú kategóriában világbajnok lett, 2011-ben pedig Európa-bajnok. Tomi Kid a város példás képviseletéért és a fiatal bokszolók támogatásért kapta a díjat.

Erik Kondákor az idén fekve nyomásban a világkupán elért első helyezéséért, valamint a lengyelországi Európa-bajnokságon elért első helyezésért (67,5 kg-ig kategóriában) kapta a polgármester díját.

Hegedűs Krisztina a tekében elért eredményeiért kapott díjat. Krisztina idén a szarajevói világbajnokságról a szlovák csapat tagjaként aranyéremmel tért haza.

A mindössze tizenhat éves Ronald Karell motocrossversenyző, aki nyolcéves kora óta versenyez. Idén 125 köbcentis kategóriában Közép-Európa-bajnoki címet szerzett, valamint a Morava bajnoka lett junior kategóriában.

Utolsóként a galántai Slovan tekeklub vehette át a díjat, amely hat éve szervez rendszeresen tekemaratont. A tavalyi rendezvény világviszonylatban a legnagyobbra sikeredett, ezért világrekordként jegyezték be. A rendezvényen, amely 75 óra 1 perc és 42 másodpercig tartott, 155 583 tekebábut döntött le a Szlovákiából, Csehországból, Magyarországból érkezett 324 versenyző. A díjat a klub elnöke, Jozef Buttka vette át.

Eredeti cikk: Új Szó Online

Józsa Mónika Mikola Anikó-díjas
Az ANIMA Társaság Mikola Anikó-díjjal tüntette ki október 15-én, Galántán Józsa Mónikát a kórusmozgalomban és a zeneirodalom oktatásában kifejtett munkásságának megbecsülése jeléül.
2011. október 16. | HE, Felvidék.ma


Józsa Mónika a díjat a Kodály Zoltán Daloskör fenállásának 55. évfordulójára rendezett jubileumi koncerten vehette át. Haraszti Máriától, az ANIMA Társaság elnökétől, a díj iniciátorától. “Keresve sem találhattunk volna megfelelőbb alkalmat ennél az ünnepségnél arra, hogy átadjuk az idei Mikola Anikó-díjat. 15 évvel ezelőtt, október 22-én, 52 éves korában hunyt el kiváló, sokak szerint a legszebben szóló magyar költőnk, Mikola Anikó. Most, amikor mi is az ő korában járunk, tudatosul csupán bennünk, hogy alkotói pályánk nagy része még előttünk áll. Ezért hát kívánom, hogy töltsük ki az adott időt a lehető legjobban, alkotással. Ezt kívánom idei díjazottunknak is, akinek az ANIMA Társaság Mikola Anikó-díját most szeretném átnyújtani a kórusmozgalomban és a zeneirodalom oktatásában kifejtett munkásságának megbecsülése jeléül. Kérem Józsa Mónika karnagyot, fogadja a díjat olyan szeretettel, amilyennel adományozzuk.” – mondta Haraszti Mária. A Mikola Anikó-díjat évente egy, a művészeti életben tevékenykedő, humánus és közösségi értékeket képviselő, létrehozó nőnek ítéli oda a kuratórium. A díjat az ANIMA Társaság, az AB-ART Könyv- és Lapkiadó, az SZKC Központi Irodája, a Csemadok OV, a Posonium Társaság és magánszemélyek elhatározásából hozták létre 2007-ben. A tárgyi díj elkészítésével Csillag András vágsellyei szobrászművészt bízták meg. Eddigi díjazottak: Écsi Gyöngyi, Lacza Éva, Fodor Kata posztumusz, Szabados Kati, s idén Józsa Mónika.

Józsa Mónika a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem ének-zenetanára, aki 1982 óta vezeti a Kodály Zoltán Daloskört. Tanulmányait a Népművelési Intézet felsőfokú karnagyképző tanfolyamával kezdte Budapesten. 1992-ben a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán (Vysoká škola muzických umení – Bratislava) szerzett karvezetői, 2003-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Budapesten ének-zenetanár, és karvezetői diplomát. 1986-tól 1992-ig az Ifjú Szivek Magyar Művészegyüttes énekkarának a karnagya. 1981-től 1994-ig a Galántai Gimnázium leánykarát vezényelte. 1980-tól énekese, szólamvezetője és karnagya a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának. 1992-től karnagya a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusának.

Eddigi szakmai elismerései:

 • 1983 – Csengő Énekszó – legjobb karnagyi teljesítményért járó különdíj
 • 1989 – Békéstarhosi Zenei Napok – karnagyi különdíj
 • 1990 – A Radius Hungaricus Chor I. Nemzetközi Kóruskarnagyi Versenye – 1. díj
 • 2002 – XIV. Nemzetközi Kórusfesztivál Nagyszombat – karnagyi különdíj
 • 2002 – a Szlovák Köztársaság Ezüstplakettje a kórusmozgalomban kifejtett munkássága elismeréséül
 • 2003 – Prágai Nemzetközi Adventi és Karácsonyi Zenei Fesztivál – karnagyi különdíj
 • 2006 – Galánta Város Díját vehette át a Kodály Zoltán Daloskör 50. évfordulója alkalmából
 • 2009 – a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének díját vehette át
 • 2011 – XV. Kodály Napok – karnagyi különdíjat kapott a kiváló teljesítményért
 • 2011 – Szent László király Érdemkereszt ősi magyar hagyományaink ápolásáért
 • 2011 – Mikola Anikó-díj a kórusmozgalomban és a zeneirodalom oktatásában kifejtett munkásságának megbecsülése jeléül az Anima Társaságtól

A díjátadó ünnepségről videótudósítást láthatnak a Szlovákiai Magyar Interaktív Televízióban: ITT

Eredeti cikk: Felvidék.ma

A Pátria Rádió riportja Józsa Mónikával
A jubileumi ünnepséget követően karnagyunkkal Jakubecz László beszélgetett a jubileumról, a kóruséneklésről, zeneoktatásról, és sok másról.
Elhagzott 2011. október 19.-én, a Tízórai c. műsorban | www.rozhlas.sk

A RIPORT [mp3, 18.4 MB, időtartam 20 perc]

A Kodály Zoltán Daloskör fennállásának 55. évfordulóját ünnepelte
2011. október 15-én ünnepelte a Galántai Kodály Zoltán Daloskör fennállásának 55. évfordulóját.
2011. október 16. | HE, Felvidék.ma

A jubileumi ünnepséget a galántai Városi Művelődési Központ színháztermében rendezték. Ebben a rohanó világban van-e biztosabb pont az életünkben, rendezvényeink, ünnepeink alkalmával, ha valamit széppé akarunk varázsolni mint a daloskör, éneklő csoportok. – kezdte ünnepi gondolatait Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke. “Azon túl, hogy biztos pont az életünkben, azon túl a kulturális szóvivőnk is a daloskör már 55. éve. Nagy szükség van most arra, hogy megmutassuk, hogy itt élünk, gyökerekkel rendelkezünk, s készek vagyunk áldozni a kultúráért. A daloskörnek azon túl, hogy már 55 éves múltja van, s fölvállalja a kultúránkat van egy harmadik mutatója, ez pedig a minőség, amit a számos díj is mutat, amit eddig megkaphattak. Nagyon fontos ez számunkra, hiszen megmaradásunk egyik gyökere a minőség életünk minden területén.” fogalmazott Berényi József. S elárulta, hogy egykoron az Ifjú Szivekben ő maga is Józsa Mónika karnagynál tanulta az éneklést, s kifejezte nagyrabecsülését s tiszteletét azért a következetességért, munkabírásért, amellyel működteti, vezeti a daloskört, s tovább viszi az elődök, az alapítók hagyományait. “De köszönetet kell mondanunk a daloskör minden tagjának, hiszen valójában nemcsak kiváló énekesekről van szó, hanem családanyákról, családapákról, szülőkről, aki azért, hogy nekünk örömet okozhassanak, bizony elrabolják azt az időt a családtól. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyosan megköszöni, s talán van most egy pici pillanat arra, hogy a családtagoknak is megköszönjük azt, hogy ezt tolerálják, s elfogadják azért, hogy ezeken az ünnepeken a magyar dal felcsendülhet úgy, hogy arra büszkék lehetünk. Nagy örülünk annak, hogy pont itt Galántán van ez a daloskör, amely ápolja a hagyományt, a múlt tiszteletéből építi a jövőt, s nekünk mindannyiszor, ahányszor láthatjuk őket nagyon nagy örömünkre szolgál.” – köszöntötte Berényi József a Kodály Zoltán Daloskört.
Fellépett a szombathelyi Erkel Kórus, Horváth Imre karnagy vezetésével, a székesfehérvári Primavera Vegyeskar Szabó Adrienn karnagy vezetésével valamint a galántai Kodály Zoltán Daloskör Józsa Mónika karnagy vezetésével, aki idén megkapta a Mikola Anikó-díjat. Zongorán kísért Farkas Gábor. Köszöntőt mondott Erdei Péter, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, Liszt-díjas és Bartók-Pásztory díjas karnagy, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének birtokosa. A műsort Holop Zsóka vezette. Az eseményről a Szlovákiai Magyar Interaktív Televízió felvételt készített, melynek részletei megtekinthetők: ITT.

Eredeti cikk: Felvidék.ma