Galánta város polgármesteri díja 2011

A díjazottak ideális példaképek lehetnek
Galánta. A napokban adták át a városban a polgármester díjait, amelyeket azoknak ítéltek oda, akik munkájukkal hozzájárultak a város fejlődéséhez és a város hírnevét öregbítették. Az ünnepségen öt egyénnek és három csoportnak ítélték oda a díjat a művészet, a zene és ének, a műemlékvédelem és a sport terén végzett kiemelkedő munkájukért.
2011. december 28. szerda, 17:00 | B. Juhos Melinda, Új Szó


Csemez Henrietta, a városi hivatal vezetője ünnepi beszédében elmondta, hogy a díjazottak a fiatal nemzedékek ideális példaképei lehetnek. A hét díjazott Ladislav Sabo helyi szobrász alkotását vehette át. A szobor a városi művelődési központ előtt álló új szökőkút közepén található pilon kicsinyített mása, amely a művész elmondása szerint az égi és a földi világ összekapcsolódását jelképezi. A kompozíció alsó része bronzból készült, a felső rozsdamentes acélból készült tükör, ami a jelent, a távoli álmokat, az örökkévalóságot, a fényt szimbolizálja. A hivatalvezető a beszédében elmondta, hogy a kitüntetettek is fények, amelyek utat nyitottak és mutatnak.

A díjazottak listáját a képviselő-testület kulturális és városok közti kapcsolatokért felelős bizottsága, valamint az ifjúsági, testnevelési és sportbizottság ajánlása alapján állították össze.

Elsőként a királyrévi származású Szarka fivérek, a Ghymes együttes alapító tagjai, Szarka Gyula és Tamás vehették át a díjat Ladislav Maťašovský polgármestertől alkotómunkájukért és Galánta példaértékű képviseletéért. „Zenéjük azt keresi, amiben az emberek hasonlítanak s nem azt, miben különböznek. Ezt a hasonlóságot mindig meg is találták, valahányszor megszólaltak” – hangzott el a laudációban.

Másodikként a Kodály Zoltán Daloskör kapta meg az elismerést. Az énekkar első lépéseit maga Kodály Zoltán egyengette. 1962-től hat évig szünetelt a kórus munkája. Az 1969-ben első ízben rendezett Kodály Napokra újjászerveződött a daloskör. 1982-től Józsa Mónika a daloskör karnagya, aki számos komoly eredményt ért el karnagyként. A kórus számos elismerésben részesült itthon és külföldön is. A díjat Józsa Mónika és Zaťko Kamil, a daloskör elnöke vehette át a daloskör megalakulásának 55. évfordulója alkalmából és a város képviseletéért.


Pekarovič György, a város régi krónikása a kulturális emlékek megmentéséért végzett munkájáért kapta meg a díjat. A műemlékvédő közbenjárásának köszönhető, hogy a galántai reneszánsz kastély megmenekült a lebontástól a lakótelep építésekor. Neki köszönhetően újították fel a város számos szakrális emlékét, társszerzője volt a Galántáról megjelent monográfiáknak. Képeslapgyűjteményéből már két naptárt is kiadott a városi hivatal.

Sport kategóriában elsőként a galántai Tomi Kid Kovács világbajnok bokszolót méltatták, aki 2008 óta hivatásos bokszoló. 2009-ben WBF félnehézsúlyú kategóriában világbajnok lett, 2011-ben pedig Európa-bajnok. Tomi Kid a város példás képviseletéért és a fiatal bokszolók támogatásért kapta a díjat.

Erik Kondákor az idén fekve nyomásban a világkupán elért első helyezéséért, valamint a lengyelországi Európa-bajnokságon elért első helyezésért (67,5 kg-ig kategóriában) kapta a polgármester díját.

Hegedűs Krisztina a tekében elért eredményeiért kapott díjat. Krisztina idén a szarajevói világbajnokságról a szlovák csapat tagjaként aranyéremmel tért haza.

A mindössze tizenhat éves Ronald Karell motocrossversenyző, aki nyolcéves kora óta versenyez. Idén 125 köbcentis kategóriában Közép-Európa-bajnoki címet szerzett, valamint a Morava bajnoka lett junior kategóriában.

Utolsóként a galántai Slovan tekeklub vehette át a díjat, amely hat éve szervez rendszeresen tekemaratont. A tavalyi rendezvény világviszonylatban a legnagyobbra sikeredett, ezért világrekordként jegyezték be. A rendezvényen, amely 75 óra 1 perc és 42 másodpercig tartott, 155 583 tekebábut döntött le a Szlovákiából, Csehországból, Magyarországból érkezett 324 versenyző. A díjat a klub elnöke, Jozef Buttka vette át.

Eredeti cikk: Új Szó Online

További cikkek a díjátadásról:
Galanta Online (fotókkal)
Galantské noviny

Comments are closed.