Jubileumi visszapillantó

Így néhány héttel a jubileumi ünnepség után visszapillantásként csokorba fogtuk a Daloskörünkről és karnagyunkról megjelent írásokat, vidókat.

A Pátria Rádió riportja Józsa Mónikával
A jubileumi ünnepséget követően karnagyunkkal Jakubecz László beszélgetett a jubileumról, a kóruséneklésről, zeneoktatásról, és sok másról.
Elhagzott 2011. október 19.-én, a Tízórai c. műsorban | www.rozhlas.sk

A RIPORT [mp3, 18.4 MB, időtartam 20 perc]

A Magyar Interaktív Televízió felvételei a jubileumi koncertről

A felvételek az ANIMA Társaság által fenntartott Magyar Interaktív Televízió weboldalán tekinthetők meg:

A Kodály Zoltán Daloskör fennállásának 55. évfordulóját ünnepelte (felvétel a nyitószámról – Szokolay: Ima rontás ellen, Berényi József megnyitó beszédéről, valamint Kodály: Jézus és a kufárok c. művéről)
A galántai Kodály Zoltán Daloskör 55 éve (felvétel az elhangzott népdalfeldolgozásokról, Erdei Péter köszöntőjéről és a gratulációkról)
A székesfehérvári Primavera Vegyeskar vendégszereplése
Farkas Gábor zongorajátéka
A szombathelyi Erkel Kórus vendégszereplése

A Kodály Zoltán Daloskör fennállásának 55. évfordulóját ünnepelte
2011. október 15-én ünnepelte a Galántai Kodály Zoltán Daloskör fennállásának 55. évfordulóját.
2011. október 16. | HE, Felvidék.ma

A jubileumi ünnepséget a galántai Városi Művelődési Központ színháztermében rendezték. Ebben a rohanó világban van-e biztosabb pont az életünkben, rendezvényeink, ünnepeink alkalmával, ha valamit széppé akarunk varázsolni mint a daloskör, éneklő csoportok. – kezdte ünnepi gondolatait Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke. “Azon túl, hogy biztos pont az életünkben, azon túl a kulturális szóvivőnk is a daloskör már 55. éve. Nagy szükség van most arra, hogy megmutassuk, hogy itt élünk, gyökerekkel rendelkezünk, s készek vagyunk áldozni a kultúráért. A daloskörnek azon túl, hogy már 55 éves múltja van, s fölvállalja a kultúránkat van egy harmadik mutatója, ez pedig a minőség, amit a számos díj is mutat, amit eddig megkaphattak. Nagyon fontos ez számunkra, hiszen megmaradásunk egyik gyökere a minőség életünk minden területén.” fogalmazott Berényi József. S elárulta, hogy egykoron az Ifjú Szivekben ő maga is Józsa Mónika karnagynál tanulta az éneklést, s kifejezte nagyrabecsülését s tiszteletét azért a következetességért, munkabírásért, amellyel működteti, vezeti a daloskört, s tovább viszi az elődök, az alapítók hagyományait. “De köszönetet kell mondanunk a daloskör minden tagjának, hiszen valójában nemcsak kiváló énekesekről van szó, hanem családanyákról, családapákról, szülőkről, aki azért, hogy nekünk örömet okozhassanak, bizony elrabolják azt az időt a családtól. Ezt nem lehet eléggé hangsúlyosan megköszöni, s talán van most egy pici pillanat arra, hogy a családtagoknak is megköszönjük azt, hogy ezt tolerálják, s elfogadják azért, hogy ezeken az ünnepeken a magyar dal felcsendülhet úgy, hogy arra büszkék lehetünk. Nagy örülünk annak, hogy pont itt Galántán van ez a daloskör, amely ápolja a hagyományt, a múlt tiszteletéből építi a jövőt, s nekünk mindannyiszor, ahányszor láthatjuk őket nagyon nagy örömünkre szolgál.” – köszöntötte Berényi József a Kodály Zoltán Daloskört.
Fellépett a szombathelyi Erkel Kórus, Horváth Imre karnagy vezetésével, a székesfehérvári Primavera Vegyeskar Szabó Adrienn karnagy vezetésével valamint a galántai Kodály Zoltán Daloskör Józsa Mónika karnagy vezetésével, aki idén megkapta a Mikola Anikó-díjat. Zongorán kísért Farkas Gábor. Köszöntőt mondott Erdei Péter, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, Liszt-díjas és Bartók-Pásztory díjas karnagy, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének birtokosa. A műsort Holop Zsóka vezette. Az eseményről a Szlovákiai Magyar Interaktív Televízió felvételt készített, melynek részletei megtekinthetők: ITT.

Eredeti cikk: Felvidék.ma

Krónikabejegyzések a jubileum alkalmából
Horváth Imre, karnagy
Erkel Kórus, Szombathely
Szabó Adrienn, karnagy
Primavera Vegyeskar, Székesfehérvár
Fekete György
volt kórustag, állandó támogató
Forró Krisztián
az MKP galántai járási elnöke
Berényi József
az MKP elnöke
Haraszti Mária
az ANIMA Társaság elnöke

(Galánta, 2011. október 15., 55. jubileum)

Comments are closed.